Египет

ЕГИПЕТ – КРУИЗ ПО РЕКА НИЛ
Маршрут: ХУРГАДА - ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ - ЕДФУ
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Дати на отпътуване:
12.10.2024 г.,   09.11.2024 г.,   16.11.2024 г.,   23.11.2024 г.
Програма
ЦЕНИ:
Начална дата Цена
12.10.2024 от 1599 лв.
09.11.2024 от 1699 лв.
16.11.2024 от 1699 лв.
23.11.2024 от 1699 лв.

ДЕН 1 | Полет до Хургада
Ще кацнете в Хургада. Трансфер до Луксор, където ще се качите на круизен кораб.
Следващите дни ще преживеете вълнуващи моменти с круиз по р. Нил.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 2 | Храмов к-с Карнак – храм Луксор
Закуска.
При желание рано сутринта полет с балон над западния бряг (предлага се на място).
Свободно време или посещение на храмовия комплекс Карнак и храма Луксор (пакет "Допълнителни екскурзии"). Карнак е най-големият религиозен комплекс в света. Намира се на 2 км североизточно от Луксор. Той е бил известен на древните египтяни като Ипет-Исут (най-святото място) и представлява град от храмове. Строителството му започва още преди 2000 г.пр.хр.в чест на триадата от божества Амон, Мут и Хонсу. Най-мащабна строителна дейност развиват фараоните Тутмос, при които комплекса е обграден с дебели защитни стени и големи каменни врати. По времето на фараона Птоломей II комплексът се е свързал с Тива и с някои от околните храмове чрез Алеята на сфинксовете. Обособени са 3 зони. В най-голямата е разположен храмът на Амон Ра. Неговите размери са колосални. Централно място заема колонната зала-хипостил, която се състои от 134 масивни колони, високи 23 метра. В комплекса има още няколко по-малки храма и свещено езеро. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги този храм е бил дом на Боговете, забранен за обществени посещения. Ако някой простосмъртен дръзнел да влезе вътре е бил осъждан на смърт. Това е светая светих, обитавана от Амон, главният Бог на древните египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на ежегодния фестивал на Опет. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали.
Храмът Луксор е посветен на бог Амон. Това е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил в град днес известен като Луксор, но в древността познат като Тива. Заслугата за изграждането му е на Аменхотеп III и Рамзес II, които е изваян в шест гигантски статуи – две в седнало и четири в стоящо положение. Зад пилона е Големият двор на Рамзес II. В единия му край е издигната джамията на Абу ал-Хаггаг. Интерес представляват 40 колони, образуващи т.нар. колонада на тържествени процесии. Сградите на комплекса са едни от най-добре запазените монументи след Египетските пирамиди.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 3 | Долината на царете – храм на Хатшепсут – колосите на Мемнон
Закуска.
Свободно време или посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут и колосите на Мемнон (пакет "Допълнителни екскурзии").
Долината на царете в Египет е била част от древния град Тива и е мястото, където са погребани почти всички фараони от XVIII, XIX и XX-та династии. Разположени между хълмовете на Даир ал-Бахри, 63-те гробници са уникален пример за перфектно планиране и декорация. През 1979 г. долината е обявена за Световно културно наследство от ЮНЕСКО. Идеята за създаването на Долината на царете се появява, когато фараоните от Новото царство започват да крият гробниците си, за да ги  предпазят от поругаване. След смъртта им фараоните заедно с няколко кралици и високопоставени длъжностни лица са били погребвани в тези гробници, намиращи се дълбоко под земята. Повечето гробници се състоят от дълги, низходящи коридори, разделени от дълбоки шахти с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебели, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.
Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива с много колони, тераси, обграден от градини в миналото. Храмът е сред най-добре проектираните структури в Египет. Хатшепсут е жена-фараон, която през време на царуването си се е обличала в мъжки дрехи и носела фараонска брада.
Колосите на Мемнон (високи 18 м) са единствените оцелели до днес останки от внушителния погребален храм на фараона Аменхотеп III. Предназначението на колосите било да пазят входа на храма. Земетресение в началото на новата ера силно повредило единия колос и той започнал да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч. Вярата, че "пеещите колоси" носят късмет се разнесла надлъж и шир в тогавашния свят. Песните спрели през 199 г. пр.н.е. след реставрация, поръчана от римския император Септимий Север. Името Колосите на Мемнон идва от гърците. В тях те виждали изображение на царя на етиопците Мемнон, син на Еос – богинята на Зората, който повел армиите си в помощ на Троя и бил убит от Ахил по време на Троянската война.
Връщане на кораба. Отплаване към Едфу през шлюзовете на Есна.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

 

ДЕН 4 | Круиз по Нил – Едфу – храм Ком Омбо
Закуска.
Корабът акустира в Едфу. Имате възможност да посетите храма на Едфу, посветен на бог Хор (предлага се на място). Следва отплаване към храма Ком Омбо (пакет "Допълнителни екскурзии") – египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха, разположен на самия бряг на река Нил между Едфу и Асуан. Ком Омбо е уникален с това, че всъщност е комплекс от два съединени храма, посветени на две божества. Дясната (южна) част на храма е в чест на бог Собек (Sobek), който има глава на крокодил и е бог на плодородието и създател на света. Лявата зона (северна) на Ком Омбо е посветена на бог Хор с глава на сокол (Horus), който е слънчев повелител на войната. Неговото крилато изображение пази от всички злини и може да се види над всички портали. Предполага се, че Ком Омбо е изграден през епохата на Птолемеите между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на по-стари светилища. В митологията Собек се свързва с бог Сет, враг на Хор. Съюзниците на Собек успели да избягат от Хор като се видоизменили в крокодили. Затова и Собек е божество с глава на крокодил. Най-напред крокодилът е считан за демон, от който народът по река Нил се страхувал. Издигането му в култ и обожествяването му идва в опита на хората да укротят крокодилите, за да се намали опасността от тях. С течение на времето Собек се превърнал дори в символ на плодородието по земите на Нил. Следва посещение на музея на крокодила.
Връщане на кораба. Отплаване към Асуан.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

 

ДЕН 5 | Круиз по Нил – Високата язовирна стена в Асуан – храм Изида /о. Филе
Закуска.
Рано сутринта, посещение на Високата язовирна стена в Асуан (пакет "Допълнителни екскурзии"). Асуанският язовир е най-големия насип в света, построен през Нил в Асуан, между 1960 и 1970 г. Значението му до голяма степен засенчва предишния завършен Асуански язовир (ниския), първоначално завършен през 1902 г. Изграждането на Високия язовир се превръща в ключова цел на правителството след Египетската революция от 1952 г. със способността си да контролира по-добре наводненията, да осигури увеличено съхранение на вода за напояване и да генерира водно електричество.
Следва посещение на храма Изида на остров Филе (пакет "Допълнителни екскурзии"). Остров Филе е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на Птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие. Мащабите на този култ спасяват храмовия комплекс по време на християнската ера. След закриването на храма през 550 г. сл. хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат църкви на острова, от които нито една не е запазена до днес. През 1960 г. храмът и всички монументи на острова със съдействието на Юнеско били транспортирани на остров Агилкия, за да бъдат спасени от потапяне при изграждането на Високата стена на язовира в Асуан. От древния комплекс са запазени храма на Изида, малкия храм на Хатхор и павилиона на Траян. До острова се достига с лодка. Пред очите се разкрива величествена гледка. Храмът има впечатляващи размери въпреки, че в сравнение с други египетски забележителности може да бъде приет за сравнително малък. Интересно е, че в храма има запазен християнски олтар и на няколко места в него могат да бъдат забелязани различни християнски символи.
Следобед ще може да се включите в екскурзия до традиционно нубийско село с възможност за яздене на камила (предлага се на място). Ще стигнете до селото с лодка и на място ще успеете да се докоснете до колоритното ежедневие на местните. Може да видите крокодили, които нубийците почитат дори и след смъртта им, мумифицирани ги слагат на входните врати за предпазване от "зли сили". Ще посетите местна къща, в която ще ви почерпят с чай, домашни питки с мед и разядка. По желание може да се сдобиете с рисунка от къна, а после в местното училище ще ви  бъде преподаден урок за нубийската азбука и всички задружно ще сричате под показалката на учителя.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.
 

ДЕН 6 | Асуан – храм Абу Симбел
Закуска.
Свободно време или възможност за посещението на храма Абу Симбел (предлага се на място), желаещите ще тръгнат рано сутринта и ще получат сух пакет закуска.
През 1257 г. пр.н.е. фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Храмовете са били открити през 1817 г. от египтолога Джовани Батиста Белзони, който първи влиза във вътрешността им. Комплексът се състои от голям и малък храм и интересен факт около него е, че поради строителството на язовира Насър от 1964 до 1968 г. се провеждат спасителни операции по проект на ЮНЕСКО и двата храма са разглобени и преместени на платото на 64 м по-високо от оригиналното им местоположение. Фасадата на големия храм, който е посветен на бога-слънце Ра е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, като се е използвал естественият ѝ наклон. Височината им е 20 м, което ги прави лесно видими дори от по-голямо разстояние. Непосредствено до краката на големите статуи могат да се видят по-малки статуи на майката на Рамзес II, любимата му жена Нефертари и някои от многото им деца. Във вътрешната част на храма се намира светилището, където има отново 4 статуи – Птах, Амон-Ра, Рамзес II и Хор. Невероятно е, но е факт, че на 21 октомври и на 21 февруари, слънчевите лъчи проникват в светилището и осветяват само три от скулптурите. Тази на Птах, който е бога на подземния свят, остава винаги на тъмно. Съвсем наблизо до Големия храм се намира т.н. Малък храм или храмът на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari). Това е първия в историята на Египет храм, посветен на царица и освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, противно на обичаите статуите на жените и децата да са с много по-малки размери.
Връщане на кораба. Отплаване към Едфу.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 7 | Круиз по Нил – Есна – Луксор
Закуска.
Свободно време за почивка. Плаване по течението на река Нил. Минавайки през Есна ще имате възможност да посетите храма на Кхнум (предлага се на място) – посветен на бога на плодородието, датира от римския период. Изграждането му започва при император Клавдий. Проектът за реставрацията му започва през 2018 г., като се откри първия изцяло запазен зодиак на тавана. Въпреки популярността на зодиака още в далечното минало, изображението му е рядкост в древноегипетските храмове.
Ще продължите по реката към Луксор като отново ще преминете през шлюзовете.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 8 | Полет до България
Закуска.
Освобождаване на каютите. Трансфер до летището в Хургада. Полет обратно към София.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • ДВУПОСОЧЕН САМОЛЕТЕН БИЛЕТ
 • ВСИЧКИ ЛЕТИЩНИ ТАКСИ: 20 кг регистриран и 5 кг салонен багаж.
 • TРАНСФЕР: летище - хотел - летище (модерен автобус с климатик).
 • НАСТАНЯВАНЕ: 7 нощувки на круизен кораб по р. Нил с външна каюта за двама човека.
 • ХРАНА: закуска, обяд и вечеря на блок маса на кораба за целия престой.
 • ВОДАЧ С БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ще ви придружава и дава подробна информация по време на програмата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА (ЛЕВ ИНС АД с покритие 20 000 евро):
   • за лица до 70 г.: 35 лв.         
   • за лица, навършили 70 г.: 70 лв. (двоен размер)
 • ДОПЛАЩАНЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО НАСТАНЯВАНЕ (в случай, че пътувате сами и нощувате в самостоятелна стая): 649 лв.
 • ЗАСТРАХОВКА "Отмяна на пътуването".
 • НАПИТКИ на борда на кораба.
 • ТУРИСТИЧЕСКА ВИЗА: 30 USD (заплаща се на летището)
 • ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ: екскурзовод и шофьор: 35 евро (на човек)
 • ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ: за персонала на кораба за целия престой: 21 евро (на човек)

 

ХОТЕЛИ
КРУИЗЕН КОРАБ:
 • по р. НИЛ (7 нощувки)  SUNRISE M/S SEMIRAMIS I NILE CRUISE 5*


 • Пакет "ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ": 479 лв.
   • Долината на царете, храма на Хатшепсут, колосите на Мемнон;
   • Храмът Ком Омбо;
   • Високата язовирна стена в Асуан;
   • Храмът на Изида от о. Филе;
   • Храмовият к-с Карнак и Луксор.
 • Пакет "ОЛ ИНКЛУЗИВ" за целия престой: 449 лв.
  
 • Или обединени двата пакета в "МЕГА ПАКЕТ": 899 лв.
 • Предлагани на място ЕКСКУРЗИИ: *
   • Посещение на храма Кхнум в Есна;
   • Посещението на храма Абу Симбел;
   • Посещение на традиционно нубийско село с възможност за яздене на камила;
   • Полет с балон в района на Луксор. **
 • Информация за цената и условията ще получите с документите за вашето пътуване.
  • При подходящи метеорологични условия.